Rutina este probabil una dintre componentele cele mai importante ale scaderii motivatiei. Ca sa iesim putin din zona noastra de confort sportiv care nu ne prea aduce beneficii, am zis sa iti prezint si cateva alternative la clasicele exercitii cu greutati sau la aparate: exercitiile la cabluri. Nu trebuie neaparat sa inlocuiasca intregul tau antrenament, dar le poti include in programul actual sau le poti introduce pe rand in zilele in care simti nevoia de ceva nou.

De ce sunt atat de bune exercitiile la cabluri?

Spre deosebire de o multime de exercitii, cele la cabluri nu te forteaza sa stai intr-o pozitie fixa si te poti folosi si de o multime de accesorii. Poti lucra muschii cu exercitii functionale din mai multe unghiuri avand si o amplitudine a miscarii mai mare. Cablurile iti mentin muschii in tensiune constanta, oferindu-ti un antrenament solicitant, in special in zona de core (abdomen, spate, fesieri), pe care o vei lucra permanent pentru a-ti stabiliza corpul atunci cand tragi de un cablu.

Crunch la cabluri
Stii deja ca adevartii experti in fitness nu mai promoveaza abdomenele sau crunch-urile simple ca fiind exercitii bune pentru abdomen. Nu te mai mandri cu cateva zeci sau sute de abdomene faci ca le faci degeaba. Spre deosebire de exercitiile pentru abdomen la care folosesti numai greutatea propriului corp, crunch-urile la cablu iti permit sa ajustezi incarcatura pentru a te incadra in numarul de repetari recomandat la un antrenament. Executa aceste crunch-uri la cablu la inceputul antrenamentului pentru abdomen sau ca al doilea exercitiu pentru a-l face unul dintre cele mai solicitante si a nu fi obosit in momentul in care il executi

Presa pentru piept la cabluri cu un singur brat

Aseaza manerul la inaltimea umarului. Aseaza-te cu spatele la greutati si prinde manerul cu o mana, palmele indreptate in jos, cotul usor indoit. Extinde bratul stang in fata.
Fa un pas in spate cu piciorul drept pentru echilibru, indoaie usor genunchii. Incordeaza abdomenul si intinde manerul in fata, intr-un mod cat mai controlat.
Cu siguranta este o alternativa buna la clasicul impins cu gantere sau bara. Vei vedea cum stimularea pectoralilor la cabluri va crea dependenta!

Woodchop la cabluri pentru abdomen

Asta e un exercitiu mai putin promovat si in general am vazut ca e recomandata executia lui cu mingi de fitness

este probabil unul dintre cele mai bune exercitii pentru abdomen, in special cand il executi la cabluri. Exercitiul iti construieste forta in zona de core, cruciala atat pentru imbunatatirea nivelului tau de fitness cat si pentru buna desfasurare a activitatilor zilnice. Daca esti sportiv de performanta (hochei, golf, tennis), din nou exercitiul este unul spre care sa te orientezi pentur ca iti intareste forta de rotatie si puterea in miscare.

Pull-through la cablu

Desi e un exercitiu cu un potential de a fi usor stanjenitor in executie, este foarte adecvat atunci cand vrei sa gasesti o alternativa buna la indreptarile romanesti. Vei lucra eficient trenul posterior, inclusiv muschii fesieri, bicepsii femurali si zona lombara.
Miscarea este putin diferita, dat fiind faptul ca acel cablu va trece printre picioare, insa cheia executie corecte e cam aceeasi: tine spatele drept! Scoate din ecuatie orice fel de miscare de tras din umeri. Miscarea ar trebui sa aiba loc la nivelul bazinului, cu o usoara flexie a genunchilor.
Acest exercitiu pentru partea din spate a picioarelor, fese si spate merge foarte bine asociat cu flexiile pentru bicepsii femurali la aparat.
Daca in cadrul antrenamentului de picioare lucrezi atat bicepsii femurali, cat si cvadricepsii, executa genuflexiunile si in general exercitiile compuse inaintea celor de izolare.